fredag 31 augusti 2012

ETT MITTENTRAPPKORT

Specialvikta kort är roliga att göra, tycker jag. Och ju trixigare det är att få till måtten, desto roligare tycker jag att det är att bemästra tekniken.

Här är ett kort som heter center step card - d v s mitten-trapp-kort.
Jag har stansat ut formerna på det vita papperet med hjälp av Spellbinders labels 25 - som ju ger riktigt STORA utstansade figurer. Jag tycker att formen är riktigt snygg, och kunde helt enkelt inte låta bli att köpa den så fort jag fick möjligheten :-).
Som du ser, har jag använt mig av både en ram och en mindre form av just labels twenty-five. Jag har också torrembossat den med gummimattorna (tan mat), för att få fram en snygg prägling.

Det här kortet är 6*6 tum stort när det är ihopvikt. Jag tycker om att göra om måtten till den form som vi här i Skandinavien tycker om.


Här ser du hur käck den ser ut från sidan. Jag har använt mig av svartprickigt papper, bara för att hålla kortet så elegant och enkelt som möjligt :-).


Stämpeln Time flies v474, från Vilda stamps är så fin, så fin, tycker jag. Den är egentligen på längden, men jag valde att klippa isär den för att kunna skräddarsy formen lite grand som jag själv ville.


Och en avslutande bild för att illustrera trappstegen...



Nästa kortvikningskurs hos Scrap & Hobby är torsdagen den 20 september, och alla är välkomna. Jag brukar börja kurserna med en enkel vikning och sedan arbetar vi oss fram mot nya härliga utmaningar, allt eftersom vi blir varma i kläderna. Det spelar ingen roll om du gått någon av de tidigare kurserna, det är nya vikningar på varje kurs.
Om du är nyfiken på fler kortvikningar, kan du följa länken ovan för att anmäla dig till kursen.

fredag 24 augusti 2012

ETT STJÄRNKORT

Det var ett tag sen jag såg ett härligt stjärnkort på f d Arkivet. Jag blev alldeles hänförd och har alltså väntat sedan dess med att prova på det själv. I och med att jag skulle planera för en kurs i specialvikta kurs hos Scrap & Hobby, fick jag chansen att leta upp nya sköna tekniker... Lotten föll således på detta kort denna gång :-).

Även om jag har massor av mönsterpapper här hemma, väljer jag oftast de enkelmönstrade. Och ibland är det riktigt kul att rota runt i spillpapperslådan för att se om man kan tota ihop något med det som blivit kvar från andra projekt.

Här ser du den fina klockan, uppstämplad med en stämpel från Vilda stamps - som ingår i setet kugghjulshörn v711.
Först tänkte jag hållt kortet helt och hållet svart-vitt, förutom kraft-cardstocken i bakgrunden, men så mindes jag att jag hade ett gäng med smårosor som bara väntade på att bli använda. Jag har fäst dem med min limpistol, för att de verkligen skall sitta kvar!

Nu syns inte kapsylen så tydligt, men jag har använt mig av en guldfärgad tillplattad kapsyl, och målat den svart med akrylfärg, för att den skall skapa en ram runt klockan. För att få klockan att framträda mer... eller mindre, skulle jag kunna dekorera det med t ex crackle accents :-).



Jag använde mig av sifferpapper för att illustrera känslan av tid, bråttomhet och stress...


... för att verkligen sätta pricken över i:et med texten: "När man haft riktigt bråttom måste man stanna upp och vänta på sin själ". Också det en stämpel från Vilda stamps. Denna fina stämpel ingår i ett f d hemligt kit (svenska texter v692) med flera fina uttrycksstämplar.


Det randiga papperet är, om jag inte minns fel, ett papper från My Minds eye.


Visst är stämpeln fin, med både fjärilar och snirkligt typsnitt...?

fredag 17 augusti 2012

SPRAYAD OCH EMBOSSAD VÄSKA

Att altra väskor har blivit en ny favoritsysselsättning för mig... Strax efter att jag gjorde den stora embossing-teknikväskan, ville jag prova på något liknande med den lilla väskan som kom i paketet med två stycken rektangulära väskor. Denna väska hade en lite mer lämplig storlek för att kunna användas som handväska på lite festligare tillställningar :-).



Jag började med att spraya hela väskan med olika färger. Jag tog det jag hade hemma, vare sig det var color wash-färger, dylusionsfärger eller timpans distress ink-färger :-). Spraya, spraya, spraya. Du får räkna med att bli lite kladdig, för det hör till den här typen av pyssel :).

Väskans överdel är lite reagge-aktig i färgvalet. Det bara råkade bli så :-). Jag har satt dit ett latinskt uttryck "Carpe diem" (fånga dagen) med hjälp av en fin stencil och svart akrylfärg, som jag sedan fönat med en värmefön. Därefter har jag strukit på inka gold skimmerpasta.



Det gula abc-mönstret har jag använt embossingcreme för att få dit, med hjälp av en annan stencil.


På framsidan har jag också använt samma guldfärgade embossingkräm, som är rätt så tjock i sig, och torkar förvånansvärt fort. Tanken är att du skall kunna använda embossingfönen för att bygga upp dess volym, men jag har kommit att gilla resultatet då det självtorkat bäst :-).

I höger nederhörn har jag använt mig av en annan stencil, nämligen Art is från Crafter's Workshop. Det var samma metod där... svart akrylfärg och sen lite inka gold skimmerpasta (tänk på att det finns 18 sköna färger att välja bland...) på de förhöjda partierna efter att färgen torkat.

För att kunna stänga väskan, har jag satt dit en swivel clasp och några kugghjul från handtaget ned till beslagets u-krok.
Timpans underbara foundations feet lyfter alstret till en ny nivå :-).



På ena sidan har jag använt mig av brun akrylfärg och en tegelstensvägg-mask. Sen har jag "kokat" akrylfärgen med en embossingfön och därefter framhävt strukturen med ännu mer inka gold-skimmerpasta. En söt liten fjärilstämpel syns också uppe i vänster hörn.


På baksidan har jag skapat ett mönster med en plastplatta med "solstrålemönster"... Det kan vara bra att ha scrapbook-glasögonen på när du går på loppisar och dylikt... Alltid hittar man nya användningsområden för vardagliga ting :-).
Det vackra mönstret i hörnet har jag fått fram med hjälp av samma guldembossingcreme som jag hade innan och en tunn självhäftande stencil (schablon). Jag har använt mig av en spatel (palettkniv) för att dra färgen över stencilen.


På den andra kortsidan har jag använt mig av ytterligare en mask - nämligen harlequin/diamant-mönster-stencilen. Jag har också använt mig av olika stämplar för att få en strukturkänsla. Givetvis har jag, även här, använt mig av värmefönen för att få till en struktur i den svarta akrylfärgen.


Om ni skulle känna igen väskan när jag går på stan, så är det bara till att komma fram och säga hej :-).

torsdag 16 augusti 2012

MIN ANDRA TOP HAT

I den här filmen visar jag mina senaste steampunk-kreationer.
Den sista, en jättestor top hat (cylinderhatt, stormhatt), har smyckats med nya stämplar från Vilda Stamps. Snart kommer de till en butik nära dig...

Jag blev störtkär i filmstripstämplarna, och kunde bara inte låta bli att använda dem på min partyhatt, som skall bäras av mig (om jag bara orkar, för den väger en hel del...) på mitt kalas längre fram i höst....

Tills länken till youtube funkar, får ni nöja er med denna...

...

Här kommer hatten även i bilder...

Ni ser att Vildas nya (breda) filmstripstämpel kommer väl till pass på den här hatten...



Kugghjulen från Tim Holtz likaså.


Wellpapp, klockstämpel, fina blommor, Timpans Crackle paint och en fräck döskalle...



Och en blomkavalkad upp till filmremsan...



Döskallen på närmare håll


Spets och zigzag-band i en knut baktill...


Kugghjul som är torrembossade med timpans texturkuvert...


Hatten verkar bli större ju tyngre den blir... så jag försöker minska den genom att stoppa in wellpapp...  








fredag 10 augusti 2012

MIN FÖRSTA TOP HAT

Jag började lite slarvigt med att göra en stor hatt (top hat = cylinderhatt) till min kommande fest, men jag blev inte riktigt nöjd, varför jag bestämde mig för att gå tillbaka och göra om det hela... Jag valde en liten rackare istället, och eftersom Graphic 45 bjöd på en fin mall, var det ju bara till att tuta och köra.

Jag bestämde mig för att göra en mittendel utav lite hårdare wellpapp. För att ge hattens flärp ett riktigt bra fäste, valde jag att sätta smältlim (med limpistol) längs hela kanten och dekorera med svart pärlband. Det visade sig vara ett bra drag, då det riktigt känns hur stabil hatten är :-).


Jag började med att stansa ut små kugghjul med en liten stansmall. Dessa torrembossade jag med timpans texturkuvert och sen färglade jag dem lite med inka golds skimmerpastor (det finns 18 sköna färger att välja bland).
Jag har också limmat fast en stor orange ros och snurrat till några snurrblommor utav gamla boksidor. Den bruna snurrblomman är färdigköpt. Det finns fler färger här.




Här ser du en närbild på de små kugghjulen i papper.



Jag ville också få användning för den fina banner-stansmallen från Tim Holtz (tattered banners), och på den passade jag på att stämpla ett fint uttryck från Technique Tuesday... Det kan vara bra att tänka på att man behöver långa stansplattor (deco strip) och en lång basstansplatta (extended spacer platform) för att få ut den längsta bannern på ett smidigt sätt.



Här har du en närbild på texten...



Avslutningsvis stansade jag också ut Timpans filmstrip... Den limmade jag fast med hjälp av limpistolen - lite slarvigt, vågigt och fräckt :-).


Sen var det ju som så, att jag ville få plats med fler rosor... Detta fick mig att tänka på en slags tårta, varför jag byggde på med ännu ett lager och sedan började limma på både rosor, snurrblommor och rosenknoppar :-).


För att avsluta steampunktemat på rätt sätt, stansade jag också ut små kugghjul med Timpans movers and shapers-stansmallar (mini gears). Tänk på att du behöver en annan stansmall med öppning för att kunna använda dessa (movers and shapers)...
Dessa torrembossade jag i något texturkuvert och målade sen, med hjälp av fingrarna, med inka gold-skimmerpastor.

Nu gäller det att få till mallarna för en större hatt... :-).

På franska heter cylinderhatten (den höga hatten eller stormhatten) tydligen Chapeau-claque.

Här kan du tydligen beställa en hög hatt för ca 500 kr! Inte illa!!! Jag har provat en hatt - som tillsammans med väskan kostade över 3000 kr. Sen såg jag en på loppis - med en enklare väska, för 700 kr.

onsdag 8 augusti 2012

DYANS ART JOURNALING

Här visar Dyan Reaverley (Dylusions-tjejen) hur hon bygger upp en sida med hjälp av en stencil, gesso, sprayfärger, distress stain-färger, vatten, stämplar m m.

Hon är en fröjd att se!

måndag 6 augusti 2012

EN ALTRAD LÅDA I STEAMPUNKSTIL

Här är en låda jag ändrat utseendet på med den s k steampunkstilen.
Lådan var från början röd...
Insidan har jag tänkt dekorera med sidor från gamla böcker med gotisk skrift.



Jag började med att stansa ut kugghjul (Tim Holtz Gadget gears), bokstäver och siffror i olika material... (både chipboard, papper och mossgummi). Det riktigt stora kugghjulet har jag stansat fram med en av Spellbinders stansmallset.
Sen  målade jag den med guld-akrylfärg och lät torka. Sedan målade jag med lite brun akrylfärg på väl valda ställen och lät torka. Jag använde värmefönen emellanåt för att påskynda processen. Och sen duttade jag dit svart akrylfärg, för att öka djupet på de förhöjda partierna.





Här ser du den bakifrån.


Och här från sidan...
Jag har använt mig av köksluckehandtag för att få en metall-effekt och symaskins-undertråd-spolar för att fylla ut utrymmet på den långa skruven...




Ett fint beslag - som jag målade med de tre olika akrylfärgerna... Den var lite grå-ärgad från början....




JAG GÖR EN POSE MED EN TOP HAT :-)

Marie Gustafsson f d Svensson har gjort en superfin top hat, tycker jag...

Så här ser den ut!



Sen tog Lena Knutsson chansen att fotografera den med mig under :)...


Hatten är lite finurlig, då den också är en gömma för t ex godis, nötter eller annat skoj...



Det här är definitivt något jag måste "sno"-lifta :-).

DÖSKALLE MED TOP HAT

En pysselkompis dotter har gjort denna fräcka döskalle med top hat... Hon har i sin tur inspirerats av Fina-Linas härliga woodoo-döskalle...

STEAMPUNK-INSPIRATÖR = ANDY SKINNER

När jag googlar efter bilder på steampunkväskor, -kistor m m, dyker Andy Skinners finfina alster upp hela tiden. Det visar sig att han har en blogg...

Check it out!

Pssst... Han gör mer än bara steampunksaker :-).

söndag 5 augusti 2012

STEAMPUNK-TAGS

Steampunktemat håller mig i sitt grepp... och när jag ändå höll på att göra ett gäng andra tags, tänkte jag slå till med samma recept på vilda-tagsen :-). Jag har således förberett mig för att snabbt och lätt kunna ge bort en tag med gå bort- eller födelsesdagspresent.

Först gjorde jag några tags med den härliga filmstripstämpeln (kamerasrip v653), tillsammans med Wrinkles should merely indicate where smiles have been (v486) och Man blir aldrig gammal, bara äldre (v479).


Sen gick jag loss med steampunkbårdstämpeln (v654) och några olika stämplar, bl a En vandring på tusen mil börjar alltid med ett steg (v472) och Vänskap får själen att blomstra (v387).


Och det är ju givet att steampunkcykeln (vintagecykeln v131) (Penny Farthing, heter denna typ av cykel) skall få följa med på en tur, med följande stämplar: Detta är ett tackkort till dig (ingår i något av seten), ... kramar... (ingår i något av seten) och Carpe diem (v587).
Jag har även splattat lite med splattstämpeln från splats-kitet (v424), stämplat några fjärilar och kugghjul (v467).


Du hittar de flesta stämplarna hos Scrap & Hobby.

fredag 3 augusti 2012

STEAMPUNKTÅRTOR

Scrapkompisen Ulrika är snäll och delar med sig av länkar till fräcka steampunk-tårtor...
Kolla in den här, men suverän handledning och allt...

Och här ser du några fler...



HANDLEDNINGAR TILL HUR MAN GÖR EN TOP HAT

Jag funderar på att göra en s k top hat till min 45-årsfest. (nedan några bilder som jag hittat på internet - för inspiration)


Här är en länk till The Steampunk Empire.





Temat är givetvis STEAMPUNK, och väskan är redan klar. En fräck hatt med kugghjul är ju bara ett måste...



Här hittar du en fin bild-handledning till hur du kan göra en själv. Det är art core cafe som bjuder på den!

På youtube finns också en hel del handledningar (tutorials)... Här har du en länk till de resultat jag fick, när jag skrev in "make top hat".

Här har du några fler sköna bilder...:











Här är en länk till Johnny Depps hatt i Alice i Underlandet-filmen... The Mad Hatter hat...


Och här har du en handledning till en veckad top hat... Riktigt fräck!

Och här är en jättesöt liten röd top hat. Och här är en pdf-mall från graphic 45.

Här är en handledning till hur du gör en hatt av silvertejp - d v s duct tape. Se dock till att ha en mall först!